Algemene voorwaarden van BOARDROOM RENTAL POLICY | Board meeting software

Chamber Boardrooms bestaan beschikbaar voordat gebruik bij huurbasis. Kameractiviteiten hebben voorrang op alle andere boekingen. Het gebruiken van het kamers mag het dagelijks werk van de kamermedewerkers niet hinderen. In allemaal promoties en mededelingen voor de vergadering / het evenement van uw bedrijf, mag de gegevens van het Brandon-kamer alleen als vergaderlocatie worden gedragen. Elk verzoek aan het Brandon-kamer door uw vergadering / evenement te ondersteunen, te promoten of bij sponsoren alsof goed te keuren, moet eerst worden goedgekeurd sinds de Brandon-kamer. Elke promotie of verkoop van producten of diensten tijdens uw vergadering dienen eerst belanden goedgekeurd door de Brandon-kamer. Elke uitnodiging die werd gedaan voordat de nieuwsmedia ter dekking van uw vergadering / evenement in de Brandon-kamer moet eerst worden goedgekeurd door het Brandon-kamer.

board software

  • Bevestiging. Boekingen zijn niets bevestigd of gegarandeerd tot een sedert de Kamer ondertekende Boardroom-overeenkomst is ontvangen. U ontvangt een bevestiging voor jouwe boeking zodra de afspraak is ontvangen.
  • Beschikbaarheid. Boardroom-boekingen zijn beschikbaar voor de klanten op basis van wie het eerst komt, de eerst maalt. Alle gasten moeten een kamer verlaten op of vóór een aangegeven eindtijd vermeld boven het contract. Ruimte voordat de directiekamer wordt louter geboekt aan de aangegeven tijden. Het Brandon Ruimte van Koophandel behoudt zich het recht voor vanwege de directiekamer te annuleren. In geval van annulering door het Kamer, belanden de prijs van de boeking niet in rekening gebracht. Het Kamer behoudt zich tevens het recht voor de verhuur van de bestuurskamer naar eigen goeddunken erbij weigeren.
  • Geldtransfer. Brandon-kamerleden dat de directiekamer huren, kunnen gefactureerd belanden. Leden moeten een goede reputatie bezitten bij de Kamer. Niet-leden moeten hun huur afrekenen voorafgaand bij, of board management software met de dag van hen boeking.
  • Annuleringsbeleid. Bij annulering tot 48 uur aan het reserveren wordt 50% van een totale huursom in rekening gebracht. Betreffende annuleringen in 24 uur onmiddelijke na reservering werd 100% betreffende de complete huursom bij rekening gebracht. De Ruimte behoudt zichzelf ook u recht voordat om een kamerhuur voordat Chamber-evenementen te annuleren.
  • Opstelling. De vergaderruimte op een bovenste verdieping is geschikt voor 18 directiekamers. Een vergaderruimte beneden is passend voor maximaal 10 boardroom-stijl. Tabellen mogen niet word verplaatst behalve voorafgaande toestemming. De organisatie die de kamer huurt, is verantwoordelijk voor het opzetten, opruimen en zorgen datgene het pand goed wordt beveiligd wanneer de kamer niet toegankelijk is. De kamer moet in dezelfde staat belanden achtergelaten indien waarin die is ontdekt.
  • Eten en drinken. Koffie en thee zijn te koop (inclusief roerstokjes, room, suiker, koffiebekers). Andere benodigdheden zijn de verantwoordelijkheid van de huurder (dwz borden, bestek, servetten, enz. ) De ruimte biedt genkele cateringdiensten, echter er karaf een lijst met leden worden verstrekt. Let op: voedsel plus benodigdheden dat zich in de keuken bevinden, behoren zelfs de Brandon-kamer en bestaan niet beschikbaar voor gebruiken.
  • Toegang en beveiliging. Een sleutel ben nodig vanwege toegang bij krijgen zelfs 8: 30 of onmiddelijke na 17: 00 uur. Die sleutel moet uiterlijk om 17: 00 uur met het kantoor van een Kamer belanden opgehaald. Sleutels moeten een volgende dag naar u kantoor met de Kamer worden teruggestuurd (of tenzij anders overeengekomen. ) Als de sleutel verloren gaat, zal het huurder beslist verloren sleutelprijs van $ 50 oplopen en inslikken de privileges voor verhuur van de kamer worden ingetrokken. Betreffende gebruik van het gebouw na 17. 00 uur is u van groot belang dat het gebouw te allen tijde veilig is. Een enige toegang na 17: 00 zullen worden sinds de 11 th Street Building Entrance. Jij moet een begeleider bij de deur hebben ondertussen de uitgang is ontgrendeld. Laat het deur van de deur niet open staan. Dat zou het probleem moeten oplossen van personen die geen deel uitmaken van de vergadering die het gebouw binnenkomt.
  • U schoonmaken. Een huurder betreffende de directiekamer gaat ermee akkoord allemaal verantwoordelijkheid bij zich te nemen voordat de netheid van een directiekamer en deze terug te brengen naar de staat waarin deze zich bevindt: de afval moet worden weggegooid in de daarvoor bestemde pand, alle vuile vaat dienen worden schoongemaakt en de stoelen moeten op hen juiste aanleiding worden teruggebracht rond de tafel met de directiekamer.
  • Aansprakelijkheid. Het is erg wel verstaan dat een Brandon Ruimte van Koophandel op genkel enkele manier verantwoordelijk zijn voor persoonlijk letsel, schade aan eigendommen of andere aansprakelijkheden deze kunnen voortkomen tijdens u gebruik betreffende hun faciliteit. Huurder gaan ermee akkoord de vrijwaring vrij bij geven plus de Brandon Kamer van Koophandel en de verhuurder, de Brandon Kamer betreffende Koophandel, aansprakelijk te houden voor dergelijke beschadiging.

De huurder gaat ermee akkoord allemaal aansprakelijkheid bij aanvaarden voor de acties van bestaan / haar gasten. Een huurder plus gasten werd gevraagd door de eigendom van Brandon Chamber alsof Commerce te respecteren. Alle artikelen (voedselproducten, benodigdheden, incidentele effecten) deze niet rechtstreeks door een huurder word verstrekt, belanden geacht te behoren zelfs Brandon Kamer van Koophandel en haar personeel en zijn daarom niet toegankelijk voor huurder en gasten. Huurders zijn aansprakelijk voor eventuele schade aan de faciliteiten plus / ofwel inhoud plus inrichting. Alle schade dienen onmiddellijk bij de kamermedewerkers worden gemeld. Van Room Renters werd verwacht datgene zij allemaal reparaties en vervangingskosten betreffende eventuele beschadiging aan de faciliteit zelf en / of een inhoud daarvan dekken. Huurders zijn niets om items achter te laten in de directiekamer, keuken of kelder. Alle items die niets behoren tot de Ruimte van Koophandel moeten worden verwijderd uit het gebouw wanneer de huur zijn voltooid. De Kamer betreffende Koophandel zijn niet aansprakelijk voor verloren of beschadigde items dat achterblijven in het gebouw van de Kamer. Schakel de lichten uit indien u weggaat.